keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Astangajooga virkistää ja tasapainottaa

Olen käynyt n. kolme kertaa joogaamassa salilla viikottain. Olisi niin mukava käydä siellä päivittäin. Se on erilaista tunnelmaa täynnä tehdä harjoitusta yhdessä, niinkuin tuosta videostakin voi kukatahansa aistia, minkä liitin alapuolelle.
Liitin siis aloitusmantrojen ja loppumantrojen videot, koska niitä saa kieltämättä harjoitella muutaman kerran ennenkuin luonnistuvat sujuvasti.
Kotona taas olen harjoitellut vahintään jokatoinen päivä ja suosittelen sitä lämpimästi. Kun saamme perustiedot ohjaajalta suoraan niin kotona puolestaan niitä voi käyttää eritavalla omaksi parhaakseen koska kun olet yksin, voit kuunnella kehoasi eri tavalla. Ei herpaannu keskittyminen muista ihmisistä ja tilasta.
Viikottain pitää muistaa pitää yksi 'vapaapäivä' joogaamisesta, mikä hoituukin helposti ainakin täällä meilläpäin jos, käy päivittäin salilla, koska sali on itsessään kiinni yhtenä päivänä viikossa.

En ole löytänyt ihailtavaa rytmiä päivittäiseen harjoitukseen aikataulujen puolesta. Olisi mukava aloittaa päivä joogalla (niinkuin tänään), mutta aamulla ei vielä aina tiedä pääseekö illalla salille.
Iltaisin taas voi olla vähän väsynyt olo jos ryhtyy yhdeksän aikaa tekemään harjoitusta. Toisaalta taas illalla on fyysisesti helpompi tehdä harjoitus koska päivän riennoista keho on jo kierrättänyt verta ja jäsenet ovat taipuistat, kun taas aamuisin joutuu käynnistämään elimistöä ja kehoa eikä asanat ole aina niin mieluisia jos huomaamattaan väkisin taivuttaa kehoa.
Mutta kukaan tuskin voi väittää vastaan miten kauniisti päivä lähtee käyntiin joogaamalla ja tietoisella hengityksellä.

Ostin itselleni luonnonkumisen ekologisen joogamaton. Se tuntuu hyvältä matolta ja kaikkien mainospuheiden mukaan sen kuuluisi olla erittäin pitävä. Itselläni on voimakas verenkierto kämmenissä ja jalkapohjissa harjoituksen aikana (mikä joillekin on pienimuotoinen ongelma), mutta siltikin luonnonkumimatolla tunnen liukumista. En ole vielä päässyt täysin perille mikä tähän auttaisi, kun pelkkä maton vaihto ei tehonnut. Olen kokeillut erityyppisiä pyyhkeitä käsieni alla ja ne toimivat vaihtelevasti. En kuitenkaan vielä ainakaan liputa niiden puolesta.

Luin eilen hiukan hengityksen filosofiaa. Tällä on tiukka yhteys chakroihin ja myös joogaan. Intialaisessa filosofiassa siis ajatellaan että tietoinen ja loppuun saakka suoritettu hengitys tehostaa aivan ilmeisesti hengitysilmassa olevan elinenergian parantavaa ja harmonisoivaa vaikutusta.
Tiedättekö sen tunteen joogasalilla harjoituksen päätyttyä kun kaikki säteilevät hyvää oloa sisäisesti ja ukoisesti. Tämä filosofia taitaa toteutua siellä parhaiten, koska me hengitämme sisään sitä, mitä toiset hengittävät ulos ja toisinpäin. Me hengitämme muiden tietoista hengittämäänsä ilmaa ja annamme muille meidän tietoisesti hengitettyä ilmaa.
Hyvin yksinkertaista.
On kehitetty paljon kaikenlaisia hienovivahteisia ja erikoisia hengitystekniikoita joita arvostetaan suuresti lähes kaikissa terveystietoisissa ja henkisissä koulukunnissa.
Kun yhdistämme määrätietoisesti tietoisuuden ja hengityksen, voimme saada syntymään valtavan määrän positiivista energiaa. Ja myös chakroihin vaikuttamisella hengityksen avulla on olemassa pitkät perinteet.

Tänään aamuharjoituksessani sovelsin eilistä chakrahengitystä koko ajan ja olin entistä tietoisemmin läsnä harjoituksessani. Ensimmäsitä kertaa ajatukseni eivät harhailleet niin paljon kuin aiemmin.
Varsinaisessa chakrahengityksessä joko seisot, istut lootusasennossa, puoliloouksessa tai risti-istunnassa, tai sitten makaat mukavan jämäkällä alustalla suorana. Kaikissa asennoissa ryhti ja suoruus on tärkeää että energia virtaa vapaasti.
Sitten aloitat hengittämään tietoisesti ja syvään ensimmäisen juurichakrasi lävitse. Hengittelet ikääkuin chakran (eli energiakeskuksen) kautta n. 3-4 minuuttia tai senverran kun hyvältä tuntuu. Senjälkeen siirryt shakraalichakraan ja teet saman. Käyt näin läpi kaikki seitsemän päächakraasi. (Teen myöhmmin kirjotuksen chakroista ja niiden sijainneista, löydät ne myös helposti netistä.)
Tärkeintä on että olet läsnä ja tilanteen tasalla jokaisen läpihengityksen ajan ja pysyt kyseisessä chakrassa koko olemuksellasi.
Aamun joogaharjoituksessa tehdessäni asanoita ja keskittyessäni hengitykseen, hengittelin lävitse chakrojeni vuoronperään. Se sai minut keskittymään 100% hengitykseen. Unohdin totaalisesti kaiken muun.

Chakrahengitystä suositellaankin ihmisille, jotka tuntevat itsensä uupuneiksi, masentuneiksi tai tyhjiksi, koska terapia on tehokas ja saa ihmiset tuntemaan harjoituksen jälkeen itsensä valoisiksi, ns. uudeksi ihmiseksi. Chakrahengityksen avulla lataamme energiajärjestelmäämme ikäänkuin uudelleen ravitsevilla voimilla.

2 kommenttia:

  1. Vau,voiskin kokeilla tota hengitystä? Siinä siis ajatellaan mielessä se hengitys chakran kautta tapahtuvaksi?

    VastaaPoista
  2. Joo kyllä, mutta fyysinen hengitys on tietoista ja läsnä myös kokoajan.

    Eli otat hyvän asennon ja alat hengittämään. Sitten keskität tietoisuuteesi juurichakraan ja alat hengittämään kiireettömästi sisäänja ulos juurichakran kautta ikäänkuin. Jatkat tätä muutaman minuutin ja siirryt seuraavaan chakraan aina päälakichakraan saakka.
    Erilaista tietoa löytyy kun kirjoittaa hakukoneeseen: chakra breathing

    Kirjoitan toisen tekstin toisesta chakrameditaatiosta mutta ensin lienee parasta esitellä chakrat.

    VastaaPoista