lauantai 15. tammikuuta 2011

Luomupäivät menossa!

Olen tässä muutaman päivän ajan tehnyt sellaista kouluproggista minkä aiheen vedin ihan omasta hatusta. Mä teen sen kestävän kehityksen ja/tai ympäristökasvatuksen nimissä ja valitsin kohderyhmäksi nuoret äidit ja heidän lapset.
Aion selventää sellaisen materiaalipaketin muodossa (lähinnä kirjatyyppinen ratkaisu) mitä luomu itseasiassa on, miten se liittyy kestävään kehitykseen, mitä tekemistä meillä on sen kanssa, mitä se tekee meidän terveydelle, mitä tehotuotanto meinaa ja miten muutenkin keittiössä voi vähentää energiankulutusta pikkujutuilla. Kun saan sen valmiiksi ajattelin laittaa sen tänne blogiin.

Tulostan sen tietenkin esimerkillisesti kierrätyspaperille ja liitteeksi laitan Food inc. dokkarin, sekä 'paketin' käyttöä varten mukana kulkee Aitoa ruokaa- kirja (kirjoittanut Mats-Eric Nilsson) Ajattelin kuitenkin kopioda kirjasta mm. vauvan velli-kirjoituksen yms. omaksi tekstikseen.
Olen yrittänyt toistaa joitain asioita useamman kerran ja muutenkin yrittänyt harjoittaa yksinkertaiseen muotoon kirjoitettuja ajatuksia ja faktoja, sekä välttää pitkiä lauseita mitkä koostuu suurimmalta osin tajunnanvirrasta niinkuin mihin esimerkillisesti tämän lauseen puin.
Nimittäin jos pääsen käyttämään tätä tekemääni 'pakettia' niin se kenelle opusta luen, ja keiden kanssa sitä yhdessä luemme on varmasti n. 15-22 vuotiaita nuoria, jotka eivät ole juurikaan maksaneet huomiotaan ympäristöasioille. Ja heitähän riittää. Itseasiassa ikäluokasta riippumatta.

Mietin tänään kauppamatkalla, että miten sen voi selittää ääneen, ettei ihmisiä kiinnosta.
Erittäin hyvä kysymys, koska ajatushan on, että ihmisiä EI kiinnosta! Sen vuoksi he eivät ajattele millaisissa pakkauksissa ruokansa ostavat, miten kierrätävät jätteensä, miten vaikuttavat muilla valinnoillaan ympäristön kuormittamiseen, miten käyttävät hyväksi kaikkea saamaansa mitä käden ulottuvilla on jne.
Tunnen itsenikin vain puoliksi valveutuneeksi ja motivoituneeksi toimimaan koko maailman hyväksi. Ainakin tälläisien päivien perusteella kun asia on auennut minulle uudella tavalla, tutkimalla asiaa.

Laskin oman hiilijalanjälkeni samalla, se oli n 1100kg vuodessa. Luulen että se on laskettu vähän alakanttiin, mutta tulokseksi sain kuulla, että se oli aika vähän ja hyvin toimittu. Voit laskea oman hiilijalanjälkesi tästä.

Silti jaksan uskoa, että ihmisiä varmasti monella tasolla kiinnostaa ekokortensa kekoon kantaminen mutta ovatko he niin kiireisiä perhearjen keskellä, ettei aikaa jää sisäistykseen? Sotiiko oma etiikka tai tottumukset niin vastaan ettei ihminen jaksa keskittyä yksityiskohtiin mitkä voisi tehdä paremmin? Eivätkö he vain tiedä, että maailman luonnonvarat on jo pitkään huutaneet hallelujaa ja jengi kärsii nälänhädästä samaan aikaan kun eläimiä kidutetaan? Luulisi tietävän, kyllä täällä suomessa on näistä asioista puhuttu jo monta vuotta. Onko onglemat niin kaukana, ettei omavoimaisuuden kupla puhkea millään? Mistä on kysmys?
Mun on hankala keksiä tähän sellaista vastausta mikä miellyttäisi mua itseäni. En pääse puusta pitkälle sen ratkaisemisessa. Koska en löydä selitystä sille mikä ihmisten sisäänrakennetussa tietoisuudenverhossa on niin sumussa, ettei riitä taidot, tieto ja luonne näkemään kaiken valheellisen taakse.

No jokatapauksessa tämä 'kirjaopukseni' on aika amatöörityyppinen, mutta parasta siinä on se, että kun olen nyt puolessa välissä suunnilleen ja käyttänyt siihen jo n. 20 tuntia tekemiseen, olen arvaamattakin joutunut kahlaamaan materiaalia ja kymmenia nettisivuja lävitse.
Olen saanut lukea kaikki parhaat palat mitä käsiini vaan on osunut, joita en olisi jaksanut vaivautua muuten vaan lukemaan. Luomusta bioteknologiaan jne. (sääli vaan, että mulla on taiteilijan muisti -hyvä mutta lyhyt)
Miten paljon olenkaan itse oppinut! Olen käsittänyt luonnonmukaisen tuotannon merkityksen syvemmältä. Niin syvältä ettei mun luonto enään katso läpisormien luomuttomia vaihtoehtoja eikä todellakaan hyvällä.  Jotenkin vielä viikko sitten perustin luomun ykkösenä omaan terveyteeni liittyvänä, mutta nyt siihen on kietoutunut koko maapallo.
Oppia ikä kaikki.






Tein tänään illalliseksi jotain herkullista, sääli ettei kukaan päässyt jakamaan sitä mun kera. Kokeilkaa! Seuraavaksi kun on ystävien kera ruokailtamat voi olla että väännän tälläisen setin:

Täytetyt pinaattiletut

Taikina:
-sulatettu pakastepinaattipussi tai sitten ostat luomupinaattia ja pilkot ja paistat sen. Parempi vaihtoehto kun voi maustaakin herkullisesti.
-1/2 luomukauramaitoa
-1/2 kylmää vodaa
-ripaus mieleistä suolaa
-3rkl mantelijauhoa
-1 luomumuna  (jos olet vege niin soijajauhon pitäisi sitoa taikina)
-3dl luomujauhoja, mä laitoin hiivaleipäjauhoja

Vatkaa taikina kasaan ja anna vetäytyä puolisen tuntia.  Paista letut.

Täyte: (tietty luomua kaikki)

Mä pilkoin pieneksi:
-porkka
-sipuli
-paprika
-tein paputahnan härkäpavuista ja soijapavuista mitkä maustoin (suola, valkosip. kynsi, kaakao, chili, aavistus inkivääriä sokrua valkosipulia sitruunaa ja chiliä eli tämä kaikkien ilmansuuntien mausteseos mutta tätä löytyi valmiina kaapista niin siksi, sitten öljyä ja en itse muistanut laittaa mut tälläisiin tehosekoitin tahnoihin mitkä on suht kuivahkoja sopii mainiosti pari aurinkokuivattua tomaattia!)

Paputahnaa voi tehdä kerralla enemmän, koska itse käytän lopun lähipäivinä murekkeen tekemiseen minne vaan lisään porkkanaparsakaalimassaa.  Se sopii myös leivänpäälle sellaisenaan ja sitä voi pakastaa helposti.

Enskerralla sit tofunmuruja tai jauhelihaa ja kesäkurpitsaa!

Kuullota täytteet pannulla. Itse lisäsin paputahnan vasta itse lättyyn, eli en käyttänyt pannun kautta.

Taikinan voisi tehdä varmasti myös hamppumaitoon ja sehän on maailman helpoin tehdä itse. Laitan siemenet likoamaan veteen yön yli. Siemeniä 1 osa ja vettä vaikka 2 tai 3 osaa.
Aamulla sitten huristat monitoimikoneella ja vola, näet kyllä oitis miten olet saanut aikaiseksi hamppumaitoa.
Sitten leikkaat vanhasta puhtaasta t-paidasta sopivan kokoisen kangastilkun jonka läpi valutat ja puristat maidon kippoon. Säilyy jääkaapissa vain muutaman päivän. Hamppumaitoa on hyvä laittaa myös aamiaisiin oli se sitten tuorepuuroa tai smoothieta.

Hyvää ruokahalua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti