lauantai 20. marraskuuta 2010

Unien kirjaaminen ylös, selkouni, valveuni, unihalvaus

Se miten saamme unet hyvin tulkittaviksi on yksinkertaista. Niille kannattaa varata oma vihko. Mitä paksumpi sitä useamman kauden unia saat ylös. Ei sen ole väliä vaikka joskus olisi pidempääkin taukoa.
Minua itseäni kiinnostaa pidemmällä aikavälillä näenkö tiettynä vuodenaikana tietyntyyppisiä unia tai esiintyykö niissä jotain elementtiä? Olenko tiettyyn vuodenaikaan tietyntyyppisissä tunnelmissa ja unet senmukaisia? Tähän tarvitsee useamman vuoden tarkastelua.

Siispä vihko ja kynä sängyn viereen. Yöllä kun heräät niin yövalo vaan päälle rohkeasti ja unet kirjataan ylös. Kannattaa kuvata ne spontaanisti ja kirjoittaa yksityiskohtia, ja tunnelmia, omia tunteita. Juuri sellaisenaan kun ne koki unessa. Voi eritellä useat unet yön aikana esim: uni1, uni2 uni3 jne.
Ei anneta väsymyksen/laiskuuden voittaa siinä vaiheessa kun oikeasti heräilemme kesken unien tai keskellä yötä ja muistamme upeimmat yksityiskohdat ja tunnelmat, että ajattelisimme kirjaavamme ne vasta aamulla. Unesta nimittäin karisee roimasti pois elementtejä ja juonikin vääristyy usein. Ei se vakavaa ole, mutta täydellisimmin saat unen itsellesi ylös kun jaksat vain sen verran herätä että rustaat muutamassa sekunnissa unta vihkoon.

Jos puolestasi heräät unessa ja tiedät sen olevan unta, niin 'nuku' vaan rauhassa. Tätä kutsutaan nimellä lucid dream, selkouni. Silloin voit itse ryhtyä ohjailemaan unta ja tutkia unimaailmaasi. Voi tehdä mitä tahdot, mitä et hereillä ollessasi halua. Voit kokeilla vaikkapa seksuaalisia mieltymiä, lentämistä ym. fysiikan lakeja mitä mieleesi tuleekaan. Mutta näitä kannattaa miettiä etukäteen, ettei uni katkea miettiemiseen tai et keksisi unessa mitään. Kun se on valmiina mielessäsi ryhdyt vaan unessa tuumasta toimeen. Netistä löytyy paljon tietoa tästäkin aiheesta ja miten voit harjoitaa itseäsi, että näkisit selkounia.

Itse olen elämäni aikana nähnyt muutaman selkounen. Viimeisimmästä ei ole kauaakaan aikaa (sitä edellisestä sensijaan parikolme vuotta) mutta tuttuun tapaani heräsin melkein samantien kun ymmärsin näkeväni unta.
Muutama kokemus tuli tippumisunina mitkä ovat hurjia, mutta jossain vaiheessa ennenkuin tömähdän pohjaan, käsitän näkeväni unta ja herään tuntien mahanpohjassa ilmakuoppia. Heh. Muutaman kerran olen vuosia sitten nähnyt pari selkounta, jotka ovat kestäneet hieman pidempään ja olen voinut miettiä ajatuksia ja pohtia mitä tekisin ja toteuttanut ne.
Mutta tosiaan, kun en ollut valmiiksi miettinyt mitä unessa haluaisin kokeilla, niin muistan ajatelleeni, että 'nyt pitää äkkiä keksiä jotain', ja en ole keksinytkään muuta kuin lentämistä, mikä on tavallaan harmittanut jälkikäteen, koska olisin voinut tehdä ihan mitä tahansa muutakin, kunhan olisin vain saannut ajatuksesta kiinni ennen unen päättymistä.

Se miten olen itse tunnistanut valveunen niin yleensä herään unissa siten, että jostain kumman syystä johtuen alan epäilemään unen todenperäisyyttä. Esimerkiksi saan selvän/tietoisen johtolangan vaikkapa siitä, että: Ei, miten on mahdollista, että mulla kasvaa pitkä parta, ompa outoa, hmm... kyllä se on oikea, hetkinen.... hmm no eikaisiinä mitään... näyttäähän kaikilla naisilla olevan parta ja metrin viikset.... ei tosi kummallista silti... HEI, tää on unta!

Kokemuksia löytyy myös valveunista ja unihalvauksista. Valveunessa tajunta on unen ja hereilläolemisen rajamailla ja aistimuksen ovat kummallisia. Jotkut näkevät hahmoja tai ihmisiä huoneessa tms. Itse näen silmilläni huoneen missä nukun, silmäluomien lävitse, vaikka silmäni ovat kiinni tai sitten luulen niiden olevan kiinni. Näen kaiken tai sitten kuvittelen näkeväni.  Olen noussut istuma-asentoonkin ja nähnyt kaiken, ollut tietoinen siitä, mutta kun olen avannut silmät (tai tuntenut avaavani), olen maannut vielä sängyssä.

Unihalvaukset puolestaan ovat muistaakseni yleisisempiä nuoremmalla iällä, mutta siinä tapahtuu tajunanntasossa myös jotakin, nimittäin heräät, mutta tavallaan nukut, etkä voi liikuttaa ruumistasi. Olet nimenmukaisesti 'halvaantunut'. Tilanne raukea ihan muutamassa sekunnissa, mutta varsinkin ensikokemuksena voi olla hyvinkin pelottava ja hämmentävä. En ole itse saanut unihalvauksia vuosikausiin, mutta valveunia taidan vieläkin saada välillä osakseni.

Lisää unen eri tajunnantiloista löytyy paljon tietoa myös suomenkielellä. 


http://unientulkinta.net/unifoorumi/

1 kommentti:

  1. pitääpä kirjoittaa tähän mitä mulle yks yö tapahtu. Olin siis unessa (tajusin tämän jälkikäteen) mutta luulin siis yöllä että olen hereillä ja Milma olisi huutanut minua. näin hänet sängyn vieressä ja Milma laittoi kasun sänkyyn jonkun nallen ja puhuinkin hänelle jotain mitä en muista. Yöllä oikeesti herättyäni tunsin jotain vieressäni, enkä tiennyt oliko se kumpi lapsista (osoittautui petrin kädeksi) Luulin, että milma olisi tullut meidän viereen sillon kun näin hänet seisomassa sänkymme vieressä. Koskaan ei kait oo vastaavaa mulle tapahtunut :D jännää... en tiedä mikä uni tuo oli.

    VastaaPoista