keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Unet ja niiden tulkinta

Meidän unet heijastaa paljolti alitajuisesti sitä, miten voimme, mitä käymme lävitse ja myös sitä miten käymme lävitse elämänkriisejä, stressitiloja jne. Unien seuraaminen ja kirjaaminen ylös pidemmällä aikavälillä voi helpostikin näyttää omia murheitamme tai ajatuksia ja tunteita, jotka ovat läsnä jokapäiväisessä elämässämme vaikkemme ole niistä tietoisia. Unet toimivat peilinä, meidän itsetutkiskelun oivallisena työkaluna ja välineenä jos niihin on kiinnostusta paneutua ja tutustua.

Se on niin upeaa, että unimaailma kaikessa omituisuudessaan kertoo niin kovin paljon, jos osaamme sitä kuunnella ja tulkita. Yksi tie itsetuntemukseen! Jokaisen pitää itse opetella tuntemaan oma henkilökohtainen unirytmi, tapa uneksia, rytmi nähdä unia, kellonajat, elämäntilanteet kun niitä näkee paljon tai ei näe laisinkaan. Me olemme yksilöllisiä. Siksi unetkin ovat.
Kuka näkee aina hillittömiä seikkailunia? Kuka on aina veden kanssa tekemisissä? Kuka ei muista näkevänsä koskaan unia? Kuka näkee jatkuvalla tykityksellä joka yö sata unta?

Unipäiväkirja

Olen itse kirjoittanut unia ylös monet vuodet satunnaisesti. Joskus aina löydän jostain pölyttyneen vihkosen johon on kirjoitettu parin kuukauden ajan unia, mutta en ole itse pitänyt säännöllisesti unipäiväkirjaa. Nyt kuitenkin olen vuodenaikana tutustunut uniin nimenomaan siltä kannalta, mitä ne voivat kertoa minulle minusta itsestäni. Kirjoitan ensin lyhyesti päivän tapahtumat parilla/muutamalla rivillä jotta muista myöhemminkin minkäkaltaista ja laatuista elämää elin tuolloin, ja aamulla kirjoitan unet sen seuraksi.

Mitkä kuviot toistuvat unissani samankalaisissa elämäntilanteissa uudelleen ja uudelleen?

Huomaan että viimeksi kun koin tälläisen henkisen kasvun pyrähdyksen tai syventymisen, olin unissani koko ajan matkalla tai sokkeloisissa rakennuksissa mikä oli yleensä oma kotini. Reissun päällä siis tai viihtyisässä monimutkaisen pohjapiirrustuksen omaavassa kodissani. Viiletin menemään maat ja mannut, millon junalla, millon kävellen, millon uiden, reppu selässä ympäriämpäri. Ajattelin silloin, että ikävöin vain matkustelua ja monikulttuurista elinympäristöä, mutta nyt kun olen taas pari viikkoa unissani matkustellut sinnetänne, niin osaan yhdistää sen henkiseen kasvuun ihan kristallinkirkkaasti. Henkinen matka, matkoja myös nukkuessa.
Myös rakennukset symbolisoivat omaa sisäistä maailmaani missä huoneita riittää sokkeloisissa kodeissani ja viihdyn siellä hyvin. Jos ei ole kyseessä kotini on jokin muu halli/rakennus missä on yleensä paljon tuntemattomia ihmisiä ja olen itsekseni siellä. Ihan mielelläni. Eli tälläinen erakko asetelma, tarkkailija, yksinäinensusi vaihe, jolloin kaipaa muita mutta viihtyy yksin vallanmainiosti, koska on paljon mietittävää ja löydettävää joita rakennuksien huoneet kuvaavat.

Arkkityypit unissa

Unien yksityiskohdat kertovat minulle puolestaan henkisenkasvuni yksityiskohtia. Uniini tuli keväällä, kuten myös nyt, ystäviäni tapaamaan minua maailman ääristä.
Tälläisen voisi nimetä arkkityypiksi. Eli mm. sokkeloinen koti/rakennus, huone, äiti, ystävä ulkomailta on minulle arkkityyppejä.
Olen varannut unipäiväkirjan takaosasta yhden sivun per arkkityyppi. Jos en ole itse äiti unessa (raskaana tai hoidan lasta joka näyttäisi olevan omani) niin olen tekemisissä oman äitini kanssa, tai tapaan jatkuvasti äitejä, näen heitä hiekkalaatikolla tai kadulla.
Toissaöisessä unessa rakas ystäväni meren taakata tuli luokseni juuri kun oli lähdössä matkalle reppu selässä ja hänellä oli neljä vauvaa vaunuissa. Menin parvekkeelle monihuoneisesta erikoisesta asunnostani näkemään häntä.
Kas näin opettelemalla tuntemaan unien rakenteita ja yhdistelemällä arkkityyppejä, huomamme ennemmin tai myöhemmin miten unemme rakentuvat. Ja mitä ne merkitsevät. Jokaiselle arkkityyppi äiti merkinnee omaa asiaa, minkä saa selville selvittämällä ja kuuntelemalla omaa mieltään ja alitajuntaa.

No kerronpa siis, että olen tehnyt jokaiselle arkkityypille sivun, jonka keskelle kirjoitan arkkityypin nimen. Tästä lähden vetämään mindmapin tyylisesti viivoja mitä tämä arkkityyppi edustaa minulle, juuri Minulle. Kirjoitan spontaanit tuntemukset/ajatukset ylös. Esimerkki äidistä: hoiva, turvallisuus, hedelmällisyys, viisas, meissä jokaisessa, yli-ihminen jne. Näin opimme tuntemaan arkkityyppimme merkityksen.
Jos jättää tilaa vielä mindmapin alapuolelle voi ranskalaisilla viivoilla lyhkäisesti kirjoitella tähän arkkityyppiin liittyviä unia, koska ne saa paremmin sitten käsiinsä yhdeltä sivulta kun haluaa mietiskellä ja analysoida sitä aihetta.

Roolit unissa

Toinen tapa tarkastella omaa sielunmaisemaansa unissa on varata taas uusi tyhjä sivu ja kirjoittaa keskelle palluraan: Kuka minä olen? Tälläinen minä olen. 
Tähän on tarkoitus vetää viivoja vaikka taas mindmapin tyylisesti omista rooleista unissaan. Onko tytär, äiti, johtaja, rakastaja, autonkuljettaja jne.? Voit piirtää niistä kuvia ja miettiä miten ne edustavat sinun eripuolia. Nämä tulisi tehdä spontaanisti niin ne palvelevat parhaiten tarkoitustaan selvittää alitajuntaasi. Jos löydät itsesi esim. silloin tällöin kyseissä elämäntilanteessasi kiihkeänä rakastajana, niin voisiko kyseessä olla murheet nykyisestä parisuhteesta missä ei lempi kukoista tai missä ei saa esim. arkiaskareissa kunnioitusta kumppaniltaan mitä kovin kaipaisi?

Ruumiillisen minä eri puolet unissa

Samankaltaisesti kuin rooleissa, laitetaan itsemme ympyrän sisälle tai piirretään kuvana, mutta nyt vedetään mindmapilla viivoja eri puolista minkä ilmenenet unissa? Oletko sairas, vanhus, nuori, lapsi, herkkä, kaunis, ruma? 
Korvaako uniminäsi jotain heikosti kehittynyttä todellista ominaisuuttasi? Tätä voi assosioida ja selvittää miettimällä sybolisoiko nämä tiettyjä henkisiä tai emotionaalisia puoliasi? Esim. näyttävä kampaus - turhamaisuus, huono iho - kokeeko ettei ole mielellään muiden katseen alla?


Ihmissuhteiden luokittelu unissa


Nämä liittyvät tilanteisiin unissa mutta voivat avata piilotajuntaa sosiaalisesta elämästäsi.
Kirjoita tyhjälle sivulle erilaisia adjektiiveja esim. rauhallinen, pelokas, ystävällinen, kiltti, auttava, hermostunut jne.
Näihin sitten sijoitan jokaisen otsikon alle ihmisiä tai tilanteita (voit muokata tämän myös mieleiseksesi esim. jos haluat tutkia asiaa adjektiivien sijasta tilanteiden kautta) joita unissani on. Tarkastele viittaako nämä, että pitäisit ihmisiä vihamielisinä, ystävällisinä jne? Onko jompikumpi sukupuoli korostuneemmassa asemassa?
Ovatko nämä tiedostamattomat unikuvat sopusoinnussa sinun arkipäivän elämäntilanteiden ja ihmissuhteiden kanssa? Vihjaavatko nämä unet ystävällisyydestä tai vihamielisyydestä esim. työpaikallasi, kotona, koulussa?

Itse tulee mieleen edelliseen liittyen, että kun olen yleensä lähdössä matkalle jonkun hyvän ystäväni kanssa, ellen ole jo tien päällä, ja siinä tilanteessa vallitsee innostava ja kihelmöivä tunnelma, mukava ja kutsuva/odottava, niin kaipaanko minä tosiasiassa tällä hetkellä sielunystävää jonka kanssa jakaa asioita. Kokea sosiaalisessa elämässäni yhdessä jollain tasolla tämä henkinen seikkailu? Jos ihmissuhteet olisivat vastenmielisiä ja ahdistavia näissä unissa, kokisinko tämän henkisen kasvun raskaasti ja kulkisin ikäänkuin askel eteen ja kaksi taakse hampaat irvessä?

Unet ovat mielenkiintoisia etenkin kun aukenevat vähän kerrallaan niiden kaikessa monipuolisuudessaan. Toivottavasti löydätte iloa ja apua niiden maailmaan tekemillänne löytöretkillänne!

2 kommenttia:

  1. olipa kiva lukea tälleen ihan konkreettisia neuvoja unien tulkintaan, itse hetki sitten mietin, että voisin etsiä tietoa miten muistaisi unet aamulla tai, että varaisin jonkun paperin ja kynän ja rustaisin aina yöllä herätessä päällimmäiset muistot unista (aamulla kun en enää muista). Hieno yhteensattuma siis, kun tän nyt luin!

    Itse eilen illalla liekkimeditoin sängyssä ja nukahdin keskenkaiken, ja tänään on ollut tunne, että mulle opetettiin viime yönä jotakin, en muista mitä, on vaan vähän "oppinut" olo :D sitten luin jostain kanavoinnista tänään,että öisin meille opetaan asioita unitilassa... Mun blogissa on jotain tästä.

    VastaaPoista
  2. 1xbet korean – Best Online Betting Sites - Sportsbetting,
    1xbet korean is a virtual reality sports 1xbet mobile betting platform that provides the best soccer betting odds, live game streaming, football odds and more.

    VastaaPoista