keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Makeutusaine Stevia

Taitaa kohta lähteä toinen tilaus Iherbiin kun tuntuu, että pitää saada steviaa kaappiin siinä missä aitoa vanilijajauhettakin.


Tässä  Hesarin verkkolehdestä artikkeli tän vuoden alusta.

Tässä lähde seuraavalle stevia tekstille:

Stevia- kampanja

Haastan kaikki kynnelle kykenevät mukaan Stevia-kampanjaan, joka alkaa tässä ja nyt! Tarkoitus on levittää tietoa Steviasta mahdollisimman monelle, koska mistään median lähteistä ihmiset eivät voi kuulla näitä asioita (lue juttu loppuun niin ymmärrät miksi). Jos siis tunnet jonkun, joka käyttää esimerkiksi aspartaamia, niin valaise häntä sen vakavista vaikutuksista ja kehoita vaihtamaan tähän luonnolliseen makeuttajaan, joka ei vahingoita elimistöä vaan on terveellistä.
Historia? Stevia löydettiin virallisesti vuonna 1903, mutta sen käytön tiedetään alkavan jo muinaisista ajoista lähtien. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta, ja Paraguyan alkuasukaskansa Guarani-intiaanit ovatkin käyttäneet sitä vuosisatoja maten (tee) makeuttamiseen sekä erilaisten lääkerohtojen valmistukseen. 1931 sen lehdistä eristettiin yhdisteet, jotka aikaansaavat makeuden. Tämä kiteinen, puhtaan valkoinen jauhe nimettiin steviosideksi, jonka käyttömahdollisuudet vasta japanilaiset tajusivat 70-luvulla.

Stevian käyttö alkoi myöhemmin levitä myös muualle maailmaan; tällä hetkellä sitä kasvatetaan noin 10:ssä maassa, mukaanlukien Saksa, Israel sekä Etelä-Korea. Stevia on kielletty EU:ssa, Yhdysvalloissa, Singaporessa ja Hong Kongissa, toisinsanoen sitä saa myydä vain lisäravinteena. Tästä lisää alempana.

Stevian ominaisuudet ja hyödyt ovat lukemattomat:
  • 250-300 kertaa makeampaa kuin sokeri
  • 100% luonnollinen
  • ei kaloreita!!!
  • tasapainottaa verensokeria= ehdoton valinta etenkin diabeetikoille
  • täysin turvallinen käyttää, sillä ei ole mitään haitallisia vaikutuksia
  • vähentää makeanhimoa
  • ehkäisee kariesta
  • on antimikrobinen; vähentää streptococcus-sekä muiden bakteerien kasvua
  • lämpövakaa noin 200C asti
Ajattele, miten paljolta ihmiskunta säästyisi jos sokerin ja aspartaamin sijaan käytettäisiin Steviaa? Jos et muuten ole lukenut vielä postaustani toiseksi mainitusta, niin tee se nyt.

Saako Steviaa vain jauheena? Sitä saa myös nestemäisenä (suurimmat käyttömahdollisuudet), lehtinä (tuoreet, kuivatut, leikatut+siivilöidyt sekä jauhetut), jauhe-uutteena (steviosidet, näissä eri makeusvahvuuksia) ja muissa sekoituksissa (lisätty täyteaineen, kuten laktoosin tai maltodekstriinin sekaan, jotta sitä olisi helpompi käyttää).


Miksi Stevia on oikeasti kiellettyä? Koska raha on se mikä tässä maailmassa määrää. Vielä 80-luvulla Lipton ja Celestial Seasonings käyttivät Steviaa maunantajana, mutta pian FDA alkoi takavarikoida yhtiöiden varastoja rankemmalla kädellä. Entiseltä nimeltään Steviasweet-yhtiö joutui vaihtamaan nimensä Stevita:ksi, koska se sisälsi sanan "sweet", makea. Virallinen syy Stevian kieltämiseen on siis se, että sen turvallisuudesta ei voida olla varmoja, tai että siitä ei ole tehty tarpeeksi tutkimuksia jolla sen voisi osoittaa turvalliseksi. Outoa, sillä siitä on tehty ainakin 500 täysin tieteellistä tutkimusta; joissa kaikissa todettu 100% turvalliseksi.

Kieltämällä Stevian EU:n alueella sekä Yhdysvalloissa, turvataan sokeri-sekä makeutusaineteollisuuden (=aspartaami=Nutrasweet) säilyminen, jonka tuotto liikkuu vuodessa biljoonan paikkeilla. Ja koska Stevia on luonnonkasvi, sitä ei voi patentoida eikä näin ollen kukaan voi rahastaa sillä, toisin kuin aspartaamilla. Turha kuvitella, että joku järjellä ajateltuna täysin turvallinen tuote olisi kielletty/rajoitettu vain sen takia, että varjeltaisiin ihmisten terveyttä.

No voi hyvä päivä! Miksi sitten tupakka on laillista? Tai nimenomaan aspartaami? Eipä tarvita kovin suuria älynlahjoja tässäkään. Yksi plus yksi on rahaa, rahaa ja vielä enemmän rahaa. Juuri nämä suuret yhtiöt määräävät sen, mitä ihmiskunta syö loppujenlopuksi ja mitä kaupan hyllyltä löytyy. Se on karu totuus, ja pikkuisen lankoja yhdistelemällä siitä voi päästä jyvälle jokaikinen, mutta luuletko, että näitä asioita kuulee Maikkarin uutisista? Ettäkö FDA:ta lahjotaan ja painostetaan, jotta rahaa menee sinne minne halutaan? Turha toivo.
Mitä voimme tehdä? Levittää sanaa! Kerro jokaiselle vähänkin kiinnostuneelle Steviasta ja siitä, mitkä ovat oikeat syyt sen (ja monen muun tuotteen) kieltämisen takana. Eihän juuri kukaan voi tietää Steviasta, koska sitä ei saa mainostaa makeutuaineena, mikä on juuri sen pääasiallinen käyttötarkoitus! Kyllä tässä on mielestäni ainekset kunnon älämölön aikaansaamiselle, vai elättelenkö turhia toiveita?

Vielä muutama linkkivinkki, jossa enemmän tietoa, kannattaa lukea: Sweet Nothing, The Truth About sugar, aspartame and Stevia, Stevia Cafe, Stevia.net, Rense.com ja Stevialla leipomiseen vinkkejä antava ja muutenkin tietoa tarjoava Cooking with Stevia.

Googlettamalla löydät ostospaikkoja netistä sekä Suomesta että ulkomailta (esim. iHerb). Toki voi myös ostaa ikioman Stevia-kasvin, Jyväskylästä niitä saa Viherlandiasta.





Lopuksi laitan tähän linkin mistä kannattaa lukea myös kritiikkiä steviasta. Tekstin lisäksi kommenteissa löytyi jotain mielenkiintoista. 
Ja tässä on toinen mainio linkki stevian vaikutuksista tutkimuksissa.
Choose it yourself, whatever it is. And if u did wrong way, listen your friends then ok?



 

1 kommentti: